Voleu dir que no volem massa?

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

S’acaba l’estiu!! Heu desconnectat? Heu viatjat? Heu agafat algun avió? Potser vosaltres no, però segur que coneixeu alguna persona que ho ha fet.

L’any passat, durant el 2018, 45 milions d’avions es van alçar per la demanda, ni més ni menys, de 4400 milions de persones, segons l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI) i això va en augment des de fa uns quants anys.

Us heu parat mai a esbrinar quant contamina un avió? Un avió, de passatgers,  consumeix una mitjana de 2700l de combustible per hora! Es calcula que és 20 vegades més contaminant que el tren i veient la quantitat de tràfic aeri que hi ha, ja us podeu imaginar les tones i tones d’emissions que es generen a l’any, contribuint en el canvi climàtic.

Ens trobem davant d’una emergència climàtica (no només pel tràfic aeri) i això ja ho sentim des de fa dècades però de veritat ho estem i ni cimeres, ni polítics mouran un dit. Tal com diu Naomi Klein al llibre ‘Això ho canvia tot. El capitalisme vs. el clima’ és “senzillament impossible” per a un mercat lliure. Per què, qui no ha caigut davant preus “low cost” de línies aèries? i davant la moda d’avui dia de viatjar, com més lluny millor per aconseguir un espectacular “selfie”.

Una altra moda (o espero que no), és l’anomenat “flygskam”, en suec vol dir, “vergonya a volar”. Un moviment ecologista que vol conscienciar de com són de contaminats els desplaçaments aeris  En països com Suècia amb una alta consciència medioambiental, fer servir el transport aeri està mal vist, i el “flygskam” està darrera de la caiguda d’un 23% en el nombre de vols en aquest país.

De res serveix que estalviem una bossa de plàstic al supermercat i desprès planifiquem quatre viatges amb avió, entre moltes altres excessos. Modes o no, sempre podem fer canvis, comencem per nosaltres mateixes, visualitzem què és el que podem canviar i portem-ho a terme!

Salut i natura!

Més articles que et poden interessar